عایق های حرارتی و برودتی و صوتی

دوشنبه, 25 مهر 1401 553 چاپ این صفحه

 

عایق های حرارتی و برودتی و صوتی

 

یکی از نیازهای امروز انسانها، داشتن انرژی مناسب و کافی برای ادامه زندگی راحت و رو به رشد است، که با توجه به افزایش جمعیت، تقاضای مصرف انرژی نیز افزایش یافته است. اما تولید انرژی از مواد اولیه مختلف موجود، پروسه طولانی و پرهزینه دارد. و از آن مهمتر برخی از مواد اولیه تولید انرژی، محدود بوده و روزی تمام می شوند. به همین دلیل نیاز است در مصرف انرژی صرفه جویی کنیم تا در مدت زمان طولانی تری بتوانیم استفاده کنیم. یکی از راه های صرفه جویی حفظ انرژی های موجود می باشد.

 

عایقکاری مناسب بهترین روش برای جلوگیری از هدر رفتن انرژی می باشد، انواع عایق برای محیط هایی که گرما و یا سرما تولید میکنند، وجود دارد که از نظر حفظ گرما و سرما با هم متفاوت هستند.

 

عایقکاری را در محیط گرم از محدوده دمایی 5+ تا 1800+ درجه سانتی گراد  و در محیط سرد از محدوده دمایی  165- تا 5+ می توان انجام داد. محدوده دمایی که نوشته شده در صنایع کاربرد دارد.

 

نظر به اینکه صنایع، همیشه در تلاش برای صرفه جویی هزینه خصوصا هزینه انرژی هستند حتما از عایق مناسب برای خطوط تولید و کوره ها و لوله ها و مخازن کارخانه خود استفاده می کنند. اما لازم است بدانیم که اگر سازندگان ساختمانهای اداری و تجاری و مسکونی در زمان ساخت، دیوارها، کف و سقف طبقات، تاسیسات و لوله ها را با عایق مناسب بپوشانند، کمک فراوانی به مصرف کمتر انرژی در زمان استفاده از ساختمان خواهند کرد.

ساختمانهایی که عایق مناسب دارند، انرژی کمتری نسبت به ساختمانهایی که عایق ندارد مصرف خواهند کرد که باعث صرفه جویی در مصرف انرژی می شوند و همچنین عایق کردن درست ساختمان، باعث می شود که در آینده، مصرف کنندگان مبلغ کمتری بابت هزینه انرژی که به صورت روزافزون در حال افزایش است را پرداخت نمایند هر چند که در ابتدا به نظر برسد که هزینه زیادی را متحمل می شوند.

 

در صورتیکه در ساختمانی زندگی می کنید که عایق کاری نشده است، می توانید با عایقکاری دیوارها و موتورخانه و لوله های آبگرم علاوه بر کاهش هزینه انرژی، از صداهای ناهنجار نیز جلوگیری کنید.

 

انواع مختلف مواد عایق حرارتی از دو نوع آلی ( ارگانیک )  مانند چوب ، پشم ، چوب پنبه ، کاه و ...   و غیر آلی  ( غیرارگانیک )(مانند فوم گلاس، شیشه و الیاف معدنی ساخته شده اند که از نظر شکل ، اشتعال پذیری، ترکیب و ساختار متفاوت هستند، همواره دانشمندان و متخصصان علوم عایقهای حرارتی در حال تحقیق هستند تا بتوانند روشهایی ابداع کنند که بتواند هزینه های سرمایه و عملیات و همچنین اتلاف حرارت را به حداقل برسانند.

 

هر نوع عایق حرارتی باید بتواند با کاهش انتقال حرارت در فرایند تولید آن، در مصرف انرژی صرفه جویی کند. در طی عبور مایع حرارتی ( مانند آب گرم مصرفی ساختمان ) از منبع تولید تا محل مصرف، مقداری از حرارت خود را از دست می دهد که هدف نهایی تمام عایقهای حرارتی به حداقل رساندن این موضوع می باشد، که ضخامت عایق و مقدار تراکم الیاف عایق، نقش مهمی در این فرایند را دارد.

 

عایق حرارتی ممکن است برای یک یا چند هدف زیر اعمال شود:

    1- صرفه جویی در انرژی با کاهش سرعت انتقال حرارت

     2- نگهداری دمای فرآیند

     3- جلوگیری از انجماد، تبخیر

     4- برای حفظ سرما

     5- اجتناب از افزایش دمای تجهیزات در اثر آتش سوزی خارجی

     6- جذب ارتعاش

 

برای عایقکاری اول باید مشخص شود که چه میزان و چه مدتی می خواهیم از هدر رفتن حرارت جلوگیری کنیم. اگر عمر مورد نیازعایق کوتاه باشد ممکن است یک سیستم عایق ارزان قیمت در نظر گرفته شود و اگر عمر طولانی تری مانند عمر مفید ساختمان باشد، باید نوع عایق حرارتی مرغوب تری را در نظر گرفت. بهترین حالت انتخاب ضخامت و چگالی مناسب و با کیفیت است و همچنین انتخاب عایقی با مواد اولیه مناسب موضوع عایقکاری ( مانند پشم شیشه، پشم سنگ، پشم سرامیک و ...).

 

عایق پس از نصب و با توجه به محل نصب که بیرون از ساختمان و یا داخل ساختمان است باید با مواد مناسب دیگر محافظت شود. شکل عایق نیز با توجه به محل مورد استفاده (خطوط لوله کشی، کانالهای هوا، دودکش ها، دیواره دیگ های کوره و مخازن با سطح صاف و منحنی، دیوارها و کف ساختمان) انتخاب می شود.